Dacă Mihai Viteazul nu ar fi existat, cu siguranță Alba Iulia nu ar mai fi capitala de suflet a românilor.

Acum o sută de ani, înaintașii noștri au hotărât ca Alba Iulia să fie locul de adunare și înfăptuire a unirii cu țara, tocmai pentru a cinsti idealul de unitate a românilor din Transilvania. Acest ideal rămăsese întruchipat în conștiința românilor, peste veacuri, de Mihai Viteazul care a demonstrat că ”se poate!”, unirea este posibilă chiar aici la Alba Iulia.

Data de 1 noiembrie 1599 marchează intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia în urma victoriei împotriva lui Andrei Bathory în bătălia de la Șelimbăr, victorie ce i-a adus titlul de domn de Ardeal.

Pentru prima oară, cu veacuri în urmă, printr-o neabătută şi temerară luptă, Mihai Viteazul a realizat UNIREA CELOR TREI ŢARI ROMÂNE, înfăptuind, deşi numai pentru 138 de zile, un ideal, idealul unităţii politice a românilor. Actul patriotic şi eroic al lui Mihai Viteazul, pentru care şi-a jertfit supremul bun omenesc – viaţa, a creat acea stare de spirit, care, luând dimensiuni din ce în ce mai mari a dus la MAREA UNIRE din 1918.

Reprezentanții FUNDAȚIEI ”ALBA IULIA 1918, PENTRU UNITATEA ȘI INTEGRITATEA ROMÂNIEI” au participat la evenimentul prilejuit de împlinirea a 419 ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, marcată, joi, 1 noiembrie, de oficialităţile județului, printr-o ceremonie desfășurată la statuia ecvestră a marelui voievod.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național, după care s-a oficiat un serviciu religios și au fost depuse coroane și jerbe de flori. La manifestare au participat reprezentanți ai Instituţiei Prefectului Judeţului Alba, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe Română, Unităţii militare din garnizoana Alba Iulia, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și Cultul eroilor, Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Serviciilor publice deconcentrate, Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, fundații și asociații, dar și simpli cetățeni.

Merită subliniate prezența cadrelor și elevilor de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, ce au asigurat ceremonia momentului, precum și cuvântarea col. Mircea Dogaru, istoric și președinte al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă și în Retragere, care a prezentat importanța rolului lui Mihai Viteazu în istoria României.